18.9 C
Petrel
lunes, 6, mayo, 2024
spot_img

Ha “nascut” Joan Fuster

Ha “nascut” Joan Fuster

Fa un quart de segle escrivia en este mateix mitjà un article elegíac —“S’ha mort Joan Fuster”— dedicat a l’escriptor de Sueca, que havia faltat aquell estiu del 92. Ara, amb un titular “trampós”, parle del seu naixement. No, no m’hi referisc a cap resurrecció —la brometa li faria gràcia a l’autor de “Nosaltres els valencians”—, parle del naixement del Museu Joan Fuster.

Vint-i-cinc anys han sigut necessaris perquè l’intel·lectual més important del segle XX valencià compte amb un espai de reconeixement, coneixement i estudi. Han calgut tres anys de Generalitat socialista, vint de popular i quasi dos de socialista/Compromís perquè la casa familiar dels Fuster, a Sueca, esdevinga museu dedicat a l’escriptor. Només l’ajuntament de la ciutat va mantenir la flama de l’esperança en aquells anys foscos. No m’entestaré a destacar l’alt grau d’ignomínia cultural que ha representat el llarg període de deixadesa i oblit: els socialistes dels noranta estaven atenallats per les pors i les mediocritats; els populars, fins al 2015, massa preocupats per desfer-nos com a país i plenar-se les butxaques “al caloret” de la ignorància dels votants.

Per això hui ens felicitem, perquè, ara sense trampa, des del passat 25 de gener podem dir que “ha nascut —el Museu— Joan Fuster”, l’entorn físic que dóna aixopluc a l’Espai Joan Fuster: Aula didàctica de Cultura Contemporània, Càtedra Joan Fuster, de la Universitat de València, i el mateix Museu. “¿Què qui era —és— Joan Fuster?”. Esta pregunta retòrica me la feia també en l’article de 1992. Em consta que molts dels lectors i lectores en tenen coneixement. Però, per a aprofundir-hi, aquest web, www.espaijoanfuster.org, i una visita al Museu Joan Fuster, de Sueca, obert de dimarts a diumenge, ens ajudarà gojosament. Ah, i davant la perplexitat d’aquest segle XXI, llegiu Joan Fuster. Vos vindrà bé: un xut de lucidesa.

otras noticias

siguenos en

6,450FansMe gusta
1,749SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO