17.3 C
Petrel
viernes, 3, mayo, 2024
spot_img

Ha mort Lluis Alpera

Ha mort Lluis Alpera

Deixa’m, oh , mort,
 beure sobtadament,
 a soles, el meu got.
 Del poema “Prec” del llibre “Esdevenir en el càntic” (1959-1960)

Dissabte passat ens arribava un matiner washap amb estes terribles paraules. Alpera era un eternament jove poeta de quasi huitanta anys, que també va exercir de professor de llengua catalana en la nostra Universitat d’Alacant. Ho recorde a finals dels 70, alt, flac i desgarbat, predicant per les classes de la Facultat de Filosofia i Lletres l’ensenyança d’una llengua que no era llavors molt demandada, labor que Alpera vivia amb convicció, com un apostolat en terra d’infidels.

Porte a estes pàgines de “El Carrer” el seu record perquè Alpera, autor prestigiós i distingit amb innumerables premis, era un bon amic del nostre poble i de la nostra cultura. Durant dècades ha sigut President del Jurat del certamen de poesia Paco Mollá, i va realitzar ací nombroses lectures dels seus poemes, quasi sempre acompanyat a la guitarra per Francisco Albert Ricote. Molts recordaran la seua particular forma de recitar, un poc extemporània, plena de vehemència, expressivitat i entusiasme.

Tota la poesia d’Alpera, reunida en la recentment editada “Ulisses i la mar dels Sargassos” i resumida en antologies com “Cavalls a l’alba”(1998), és un cant a la vida plena, intensa, vigorosa. En la Introducció a esta obra Arthur Terry, ens assenyala que ja en “Temps sense llágrimes”, un dels seus primers poemaris, s’establixen els que havien d’esser els temes principals d’Alpera: “l’amor, la mort i (en els últims poemes) el poble”. Com quasi tots, Alpera ha begut del got de la felicitat i del càliç del desengany, ha conegut l’amor i el desamor, ha assaborit les mels del triomf i la amarga hiel del fracàs; però Alpera ha portat tota esta vida rica, intensa a la seua obra i, ara que se n’ha anat, d’alguna forma perviurà en ella.

Terry ens diu també que Alpera “s’ha tornat a modelar com un poeta essencialment líric, la vitalitat i la imaginació del qual han fet que escrivís alguns dels millors poemes del nostre temps” i cita a Salvador Espriu per a dir-nos que ja en 1979 el gran poeta català considerava que el valencià havia aconseguit “una obra preferentment travada i personal, d’una coherència i una serietat que impressionen…”.

A les nostres biblioteques pot el lector que ho desitge trobar gran part de l’obra de Lluis Alpera, llegir-la és el millor homenatge que se li pot rendir, i pot fer-se fins i tot en castellà, ja que un altre bon amic del nostre poble, Angel Luis Prieto de Paula, com Alpera professor de literatura, crític i poeta, va tindre l’encert de traduir, en vers, una selecció de poemes del seu company de facultat que es va publicar en 2010 amb el títol de “Els mapes d’Odiseu”.

A pesar que ideològicament ens separava un oceà, sempre vaig mantindre amb ell el que, en la dedicatòria que va tindre a bé escriure’m en un exemplar de “Cavalls a l’alba”, va definir com una “llarga i bona amistat”. Li desitge que haja aconseguit arribar a eixa mítica i inaccessible Ítaca tan present en la seua poesia. Acabarem amb un “Epitafi” escrit per ell, per a tancar el poemari “L’emperadriu de l’Orient” que resumeix el seu amor per la vida que referíem abans: Epitafi/ No deixes mai passar, poeta,// totes les joventuts i el mots // que podran encisar-te la vida. // Al cap i a la fi, aixó serà // l`únic repte teu davant la mort.  

otras noticias

siguenos en

6,435FansMe gusta
1,745SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO