21.2 C
Petrel
lunes, 6, mayo, 2024
spot_img

Imprenta Vidal

Imprenta Vidal

“Buenas tardes, un pliego de papel Guarro, por favor”. El nomenet, a un púber com jo —catorze anys—, em feia gràcia per raons òbvies. En realitat, era el cognom que dona marca a una prestigiosa fàbrica catalana de paper natural. De fet, el conegut Buenafuente conta una anècdota semblant en un dels seus cèlebres monòlegs. Aquell paper, que usàvem en les classes de Dibuix de l’institut “Azorín”, només es podia trobar en els primers anys setanta a la «Librería-Papelería Vidal», d’Elda, l’antiga «Imprenta Vidal».

Anar-hi, per a mi, era tot un ritual: el bus, la passejada pel centre d’Elda, la Calle Nueva i l’accés a aquell temple de la llengua escrita i l’art bidimensional. L’immens mostrador, els altíssims prestatges, les escales per accedir-hi, tot de fusta; la flaire de tinta i paper li conferien un aire d’excitant antigor. Diria que, fins i tot, també els dependents i la seua peculiar i educada manera de parlar i atendre. No la vaig freqüentar molt, perquè a Petrer hi havia bones papereries i la «Librería Demos». Però les meues estades a la Vidal per adquirir els inevitables manuals del batxillerat o algun material especial me la van fer especialment entranyable.

Si la meua incorporació a l’INEM «Azorín» va representar un salt al futur, tal i com he explicat en alguna columna anterior, les visites comercials a la «Imprenta Vidal» representaven una reculada als inicis d’un passat noucentista. Ja veieu, a un quilòmetre distància, jo vivia el meu particular túnel del temps. Ara, l’Asociación la Tertulia, d’Elda i Petrer, l’obre de nou —amb inauguració ben concorreguda el passat 30 de maig— rehabilitada i com a centre cultural. Siga ben vinguda la brillant iniciativa que projecta en entranyable metamorfosi aquell mític i encisador comerç, ja patrimoni memorial i material de tots, cap al futur cultural de la comarca.

otras noticias

siguenos en

6,454FansMe gusta
1,749SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO