22.4 C
Petrel
sábado, 4, mayo, 2024
spot_img

LA RELLA DAMUNT ELS RECORDS

EL RIU ALGAR

Vicent Brotons Rico

Callosa d’en Sarrià (Marina Baixa), ves per on, seguix motivant-me amb esguits de records. Iniciant-se el mes de juliol vaig fer ruta de BTT per la Marina Baixa. Diverses circumstàncies ens feren canviar el trajecte: anàvem al pantà de Guadalest i acabàrem al riu callosí de  l’Algar.

L’espectacle va ser dantesc: tot, absolutament tot, al servici del turisme massiu, gregari i de diners ràpids. La lletjor com a patètic marc a la màgia de l’aigua en un entorn natural. Em vaig sentir insultat, agredit, deprimit, … És cert que als anys setanta el camí cap a este monument al desficaci turístic —redundància?— estava marcat. La gloriosa “euroecodemocracia” espanyola —“con sus autonomías, diputaciones y ayuntamientos”— ho ha acabat d’arreglar, però.

Finalitzant els anys 60 vaig visitar els espectaculars tolls i cascades amb el pare i la mare. Als setanta, hi vaig fer de “monitor” —“cadete” en deien en la terminologia falangista de l’OJE— amb “flechas” i “arqueros” (més parauletes “falangistoides”). Ho passàrem bé, però el “xiringuitos” ja començaven a fer sucosos negocis. Fins i tot un “burro-taxi”, que per un mòdic preu et pujava i baixava la costera. Els nostres xiquets negociaren un tarifa col·lectiva i a gosades que van gaudir del pobre ase. Nosaltres, els “cadetes”, ens entreteníem amb les “guiris”, que donaven sentit eròtic al paisatge, comportant-nos com cadells del “machus hispanicus”, versió Alfredo Landa. Després vingueren altres visites, amb la dona i el fill, i la cosa sempre anava a pitjor. Era irremeiable, tot el món té dret a guanyar-se uns quinzets, no?

Vaig evocar una visita absolutament obscena a l’Alhambra de Granada: turisme massiu per traure’ns la “pela” sense cap ètica ni estètica: no m’havia paregut mai tan lletja l’Ahambra. La meua dona sempre m’ho diu: “«és molt millor veure el canal de TV “Viajar” que deixar-se torturar per eixe turisme de ramats humans». Té raó.

Els meus pensaments dantescs s’expandien mentre circulava amb la BTT entre gàbies de nisprers enmig d’eixe “paisatge idíl·lic” de la Marina: pur síndrome d’Stendhal. La cúpula blau de l’església d’Altea em va reconciliar una miqueta amb els de la meua espècie animal.

Artículo anterior
Artículo siguiente

otras noticias

siguenos en

6,443FansMe gusta
1,748SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO