19.3 C
Petrel
viernes, 29, marzo, 2024
spot_img

Torneu-nos el monument al ciclista abans del 23/09/2023

Por: Vicent Brotons Rico. Professor de la UA i “biker”

Divendres passat vaig obrir el grup de wsp de la meua colla ciclista al voltant de la mitja per a les cinc i em vaig trobar la notícia. Volia creure que era una broma típica de la xarxa social. No, no ho era. Era la notícia real d’un acte vandàlic infame: el robatori del monument al ciclista de Catí.

Un atemptat amb moltes dimensions: contra el nostre patrimoni artístic, contra l’harmonia entre l’art i l’entorn natural, contra el reconeixement a l’esforç suprem esportiu, contra les dones i el hòmens que estimem —i alguns practiquem— l’esport de la bicicleta i l’excursionisme, contra la història d’un paratge que ha acollit gestes ciclistes victorejades per milers d’espectadors, contra un espai de “pelegrinatge” per als amants de la dura pedalada, contra la memòria de centenars d’herois professionals i milers d’aficionats que hem coronat, des de Castalla o des de Petrer, el Portell de la preciosa vall de Catí, vigilada per l’immutable Frare i oberta a la foia pel pas muntanyenc entre el gegantí Empenyador i l’arredonit Carrascalet, cims de pregones i celebrades ressonàncies del mestre Enric Valor.

Ens han furtat un tros de Castalla, de Petrer —de Catí— i de nosaltres mateixos. Hem de suposar que ho han fet pels tres-cents quilos de bronze que, sembla ser, està ben pagat al mercat negre. No vull pensar que ho han fet per motius fetitxistes. Siga com vulga, a la col·lectivitat humana que estimem i protegim les nostre valls i muntanyes ens han deixat sense l’art de l’escultor banyerut Vicent Ferrero. Sense un espai de trobada i emotiva foto de ciclistes del país després de l’esforç titànic. Ens han robat  el recordatori material dels multitudinaris i èpics finals de les sis edicions de la Vuelta a España i d’un de la Volta al País Valencià: un parell de noms —Wout Poels, neerlandès, i Julian Alaphilippe, francés, els dos últims vencedors d’etapa (2016 i 2017)—, i una llegenda, José María Jiménez, el Chava, amb el mític doblet del 98 i el 2000, són la fita paradigmàtica de la pedalada potent i el coratge dels herois. Tots tres representen els centenars de professionals i els milers d’aficionats que hem admirat, combatut i batut les exigents i meravelloses rampes del mediàticament conegut arreu del món com Xorret de Catí.

Més enllà de les imprescindibles, i ben segur que eficaces, investigacions policials per a fer possible la més que improbable reposició de l’obra escultòrica, exigim de totes les institucions una reacció immediata perquè el dissabte 2 de setembre de 2023 el monument al ciclista torne a presidir l’esdeveniment esportiu de la Vuelta a España. Sense l’escultura retornada a Catí, la gran festa estiuenca del ciclisme a la bella fita castelluda i petrerina que ens agermana es veurà enfosquida i una miqueta trista.

Artículo anterior
Artículo siguiente

otras noticias

siguenos en

6,359FansMe gusta
1,690SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO