19.9 C
Petrel
viernes, 3, mayo, 2024
spot_img

La III Festa Valor de Petrer: un homenatge a Enric Valor, la tradició oral i la vila de Petrer

Vicent Brotóns i Rico / Enric Valor, novel·lista, gramàtic i rondallista va nàixer a Castalla el 1911 i morí a Valencià el 2000. Ell és un dels grans de la cultura del nostres país al segle XX i la seua tasca com a rondallista, és a dir, com a escriptor de contes populars d’origen oral, es pot considerar com a una de les més importants del mosaic de les cultures nacionals europees. Pocs escriptors del seu nivell han sigut capaços de recopilar i recrear literàriament tantes i tan belles i divertides rondalles com  les trenta-sis que va escriure i ens va llegar Valor entre 1949 i 1975.

Les arreplegà, una part, de la seua fèrtil memòria infantil, i l’altra, de la gent del poble —maseres, pastors, caçadors, llauradores, artesans, …—, les recrea des de les tradicions i formes de vida i costums més genuïns de les nostres terres, amb un llenguatge admirable —entre culte i popular— i localitzant-les en els indrets més estimats i fantàstics del país, entre ells, la vila de Petrer.

Valor ens retornà literàriament dignificats aquells arguments que com ells mateix deia va trobar “en la pell i els ossos”. Després, molts altres, continuaren la tasca recol·lectora de clara inspiració valoriana —Bataller, Caturla, Limorti, Verdú, etc. D’altres, aprofitant i esmolant les seues dots expressives orals i corporals, com a bons actors i actrius, com a bons narradors, les contaren i les conten als carrers, les places, els centres culturals, les escoles i instituts… I així ens les retornen als menuts i als grans bellament i encisadorament explicades amb la màgia i el poder seductor de la paraula viva, infinitament més poderosa que qualsevol superproducció cinematogràfica carregada d’efectes i artificis.

Ves per on, aquelles humils rondalletes recollides per Enric Valor i a la vora de la llar o a la fresca ens arriben hui pels nostres carrers i places on durant segles i segles sonaren iniciàtiques i plenes d’encanteri en la veu dels nostres ancestres: «Aço va passar en els temps antics…»

I és per això que nosaltres, la bona gent de Petrer, celebrem tots els anys la FESTA VALOR amb els millors contacontes de les nostres terres. Ho hem fet ja amb Lluís Abad, Anna Alba, Eva Andújar i Almudena Francés. I enguany ens deixarem portar al món de la fantasia per la veu i el gest, entre tendre i bufonenc, de Xavi Castillo.

Xiquetes, xiquets, jóvens, mares, pares, iaios, iaies… veniu a emocionar-vos i divertir-vos, entre la por esgarrifadora i la carcallada desfermada passejant pel millor escenari possible, el nostre estimat i enigmàtic barri antic.

otras noticias

siguenos en

6,430FansMe gusta
1,742SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO