11.5 C
Petrel
sábado, 27, abril, 2024
spot_img

Juan «sin Tierra» Goytisolo

Juan «sin Tierra» Goytisolo

A Juanmi, “in memoriam”:
 la cultura, els reptes i la solidaritat
 com a lliçons de vida

Tots tenim escriptors de capçalera. Entre l’escassa dotzena dels meus s’hi troba en un lloc preferencial Juan Goytisolo (Barcelona, 1931 – Marràqueix, 2017). El novel·lista i assagista apàtrida, premi Cervantes el 2014, el vaig descobrir en la segona meitat dels anys 70 gràcies al meu professor Ángel Herrero, també tristament traspassat recentment. Llegir Goytisolo va ser descobrir un dels castellans literaris estètics i ètics més prodigiosos del segle XX.

 Vaig encetar el periple lector amb les obres de la seu etapa més creativa i sens dubte més bellament crítica, les publicades entre el 66 i el 82: Señas de identidad, Reivindicación del conde don Julián, Juan sin Tierra, Makbara i Paisajes despues de la batalla. Des d’estos potentíssim referents narratius vaig seguir descobrint-lo fins al nostres dies. El seus cinquanta llibres són un exercici, dolors i brillant, de prosa rabiosament pulcra i deliciosament àcida, alhora que experimental.

Goytisolo va viure els últims anys de la seua vida en extrema pobresa perquè havia compromés totes les seues ganàncies —incloses les del Premio Cervantes— a promoure la formació universitària de la seua estimada i pobra gent de Marràqueix.

L’autor de Juan sin Tierra va elegir l’exili d’esta Espanya que el fastiguejava i va optar per viure com un més d’aquells expulsat històrics dels intolerants regnes de les Espanyes del XVII, com els moriscos. Potser així entenguem millor les seues paraules escrites encetant-se el segle XXI: «Cierto que el ràpido acceso a las ventajas materiales se produjo sin una preparación ético-cultural adecuada y nuestro país de “nuevos ricos, nuevos libres y nuevos europeos” ofrece a menudo el rostro poco ameno de una sociedad tan arrogante com reacia al saber y a las normas democráticas.» “Juan «sin Tierra» Goytisolo, no nos dejes descansar en paz”.

Gràcies estètiques i ètiques.

otras noticias

siguenos en

6,400FansMe gusta
1,733SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO