12.6 C
Petrel
viernes, 3, mayo, 2024
spot_img

No és país per a velles (constitucions)

No és país per a velles (constitucions)

La minoritària «Constitución Española» de 1978 té quaranta anys. Vivim un 25% dels qui la vam poder votar. Només l’aprovà un 58% dels ciutadans amb dret a vot. Un poc més de nou milions de persones del cos electoral de 2018 vam tenir l’opció de votar-la, o no, en un sentit o altre: nou milions només dels 37 que avui poden dipositar una papereta en les urnes de l’Estat. Clar i ras, 5 milions dels quasi 46 milions d’habitants del “Reino de España” de hui li van donar el seu sí.

Direu el que vulgueu, però en termes demogràfics la «Constitución del 78» és ben poc democràtica, no? Un (1) de cada nou (9) ciutadans actuals li va dir “Sí”. Gloriosos crítics i bel·ligerant amb aquella/esta «Constitución», que fins i tot veien raonable l’abstenció en el referèndum, com un reputat mentider dit José María Aznar, ara l’abracen libidinosament: coses de la “derecha extrema”. No ens enganyem: la «Constitución» actual va estar feta amb por, amnèsia, “bonisme” i algun que altre esgarrifós soroll de sabres i botes de caserna.

Negar-ho és de cínics. Jo ni vaig votar que sí, com demanaven els “consensats”, ni vaig votar que no, com demanaven l’extrema dreta i l’extrema esquerra; ni em vaig abstindré, com demanaven altres dels mateixos extrems amb la simpatia del salvapàtries d’Aznar. Vaig votar en blanc: un vot de (des)confiança. Dos títols —el II i el VII— i alguns articles —1.3, 3.1, 3.2, 8.1, 16.3, 145 i 155— van acabar per fer que no m’apanyara. Ja ho sabeu: la «Corona Borbónica», el supremacisme lingüístic del «castellano», el poder omnímode de les «Fuerzas Armadas», els privilegis de la «Iglesia Católica», les trampes de les autonomies i el centralisme enverinat del 155. Xe, i ho vaig encertar. Com diria aquell: “¡Se constituyan, coño!”

otras noticias

siguenos en

6,428FansMe gusta
1,742SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO