21.1 C
Petrel
sábado, 4, mayo, 2024
spot_img

I després del huit va venir el Nou d’Octubre

I després del huit va venir el Nou d’Octubre

Acabava de morir el dictador enmig d’un bassal de sang “transfusionada”, al llit i acompanyat pel braç incorrupte de Santa Teresa de Jesús. Els amics i amigues anàvem descobrint tot allò que ens havien amagat: llibres, art, cançons, pel·lícules, ideologies polítiques prohibides, sexe desacomplexat —si més no, la teoria—; que la “región” era un País i que teníem una llengua pròpia de cultura.

Un bon dia, el memorable Grup Exeo, artefacte cultural inventat per Vicent D. Oliver i d’inusitada eficiència, on ens aplegàvem les i els jóvens petrerins valencianistes, vam organitzar una conferència de l’escriptor, filòleg i antropòleg, Joan Francesc Mira. Quico Mira, pacífic “nom de guerra” d’este prestigiós intel·lectual valencià, venia a parlar-nos dels orígens històrics del País Valencià, en aquells anys setanta eixe nom el gastava tothom (i no els eixien ronxes ni res).

Presidint l’acte vam col·locar, despistadíssims, un senyera de la ciutat de València, tota “emperifollada”. Quico ens explicà la història de la senyera i nosaltres ho arreglàrem amb unes agulles de trampa. I així, l’acte va estar presidit per la quadribarra i prou.

El senyor Mira, amb tota la seua saviesa, ens contà que el Nou d’Octubre era la data en què se celebrava el nostre naixement com a poble, com a Nació, perquè el Rei Jaume I el Conqueridor va prendre el 1238 la ciutat de València al sarraïns i alçà, com aquell qui diu, l’acta del nostre naixement com a col·lectivitat.

Aquell dia em vaig anar al llit sabent-me membre d’una Nació i amb la sensació que, durant vint anys, mestres, professores i mitjans de comunicació m’ho havien ocultat, m’havien estafat. Després va venir tot allò de la Comunidad, Lerma, Zaplana, la Gürtel, Camps i els “progres del Botànic”. I què voleu que vos diga…

otras noticias

siguenos en

6,444FansMe gusta
1,749SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO