9.9 C
Petrel
viernes, 3, diciembre, 2021
spot_img

Jorge Brotons. Les tres P d´un escriptor

Jorge Brotons. Les tres P d´un escriptor

Jorge Brotons Navarro, nascut a Petrer, el 1965. És fill de Conrado Brotons Pla “el metge” i Carmen Navarro Quiles, net d’Hipólito Navarro Villaplana “Guitarra” i Matilde Quiles Pérez “la Carrasca”, i de Conrado Brotons Planelles i Asunción Pla Peral “la Rollera”. Quan era un xiquet, Jorge i el seu germà Xavier, recorden al seu iaio, el tio Guitarra, que va ser president de l’ Unió de Festeigs i directiu de l’UNDEF:

-Els dies previs a la festa de Petrer, en la vella casa del carrer Leopoldo Pardines hi havia mobilització general per a què tot estiguera a punt per als convidats -familiars, amics i compromisos de mon iaio, i les cuineres de reforç, que venien de la Font de la Figuera-, inclosa l`elaboració d’abundants rollets, malenes i sequillos. El cas és que en festes la casa se convertia en un autèntic quarter general i sempre estava plena de gent, molts dels quals eren festers que passaven a fer-se una reconstituent faceüra o a descansar un poc entre acte i acte-. (Xavier, 2016:131).

 Jorge Brotons és un autor polifacètic, els seus interessos es diversifiquen entre el món de la poesia, de la pintura i del circ, l’admiració i la polémica sobre un interessant personatge va originar la creació d’un grup: Ateneu d’Amics d’Antonio las Vegas. Sense voler polemitzar, cal dir que també s`ha dedicat a meravellosas receptes de cuina. Reside a Barcelona, vinculad a Vilanova i la Geltrú, ciutat a on no pot prescindir de la mediterrània. La faceta cultural de Brotons és poc coneguda per el veïnatge de Petrer, aprofitem aquest traball literari per a donar-lo a conéixer.

 La seua poesia naix de l’encontre de la nostra tradició poètica, amb referents de fons com Vicent Andrés Estellés o Ausiàs March, amb l’univers pictòric de la seva expressió plàstica, convertint el seu llenguatge en una mena de llenç on s’expressa una visió crítica i cítrica, expressada a través d’una sornegueria irònica, amb una plasticitat visual a través de la paraula escrita. Els critics diuen que són poemes per ser contemplats i que obren una perspectiva visual que posa en dubte l’ordre moral amb què la quotidianitat pretén presentar-nos el millor dels mons possibles.

Ha publicat els llibres de poesia: El Tiempo raro (El Cep i la Nansa, 2003), La Raó de les sèquies (Afers, 2006), Bloc al Circ (5é Certamen Clara Alzina, 2007), Hoy era martes (Papers de Versàlia, 2008) i Verb de Continuïtat (Curbet editors, 2015). També ha publicat diverses plaquettes a Papers de Versàlia i a les revistes Reduccions i Kafka. És autor dels llibres infantils Helena de Troia (Dèria editors, 2007) i A la cuina amb les tres bessones (Salsa Books / Cromosoma, 2005). Inquietuds culturals, que a Brotons li custòdia amb al món de la divulgació i l’edició, a través de Dèria editors, de la qual és soci.
 Com a pintor ha realitzat exposicions a Taller Arimón (Barcelona, 2008), Art & Breackfast (Màlaga, 2018) i Art & Cuestion (Madrid, 2019). A  La insolència Que Ens Queda  (Col.lecció_alabrate, 112), hi trobem aquest Brotons que escampa la seva veu de pintor amb el traç de la mirada del poeta, convertint el text en una pintura on experiència vital i construcció de llenguatge esdevenen l’insolència amb què l’autor retrata el món amb una expressió entre la lírica i una ironia mordaç. I per acabar, part de un reportatge del Diari de Sabadell, (08.11.2008), que anem a transcriure una part, interessant diàleg en castellà del periodista A. Holgado amb Jorge Brotons: “Escribimos -admite el poeta- por las ausencias, para llenar el vacío o curar heridas”. “Escribir es una final radical de la experiencia de leer y escuchar a los demás. No sabría decir por qué se hace”. Reflexiona.

Él es de llevar libreta a mano, para que cuando llegue la inspiración le encuentre trabajado, y anota los hallazgos (…) es psicólogo y trabaja en el departamento de Serveis Socials del Ayuntamiento desde hace once años. Tiene muy claro que de la poesía “sacas muy poco pero da grandes satisfacciones”, y señala a los blogs como un nuevo espacio de comunicación absolutamente libre: “Van a transformar las relaciones, la política y la cultura”.

En estos días, Jorge Brotons ha presentado su último poemario, Hoy era martes, en Sant Cugat y Terrassa, un volumen con el que su voz alcanza profundidad sin perder lirismo ni lucidez. En cualquier caso, todos los autores pulen y barnizan al poeta nuevo, a la nueva voz del lenguaje. “Somos deudores de quienes nos han dado el lenguaje: padres y lecturas. Y tenemos una responsabilidad”, señala y se sorprende sobre el mecanismo extraño que nos hace participes de un idioma y de la utilización que éste, a su vez, hace de nosotros.

 “No sé cómo se escribe. En cualquier caso, las palabras y los versos se convocan, y en el momento más inesperado acuden”, certifica y sentencia: “El poema, si tiene que llegar, llega”. Se ha dicho de la poética de Brotons que es una búsqueda de una identidad en un bosque de raíces derramadas. “Me gustó esa definición -reconoce- porque es cierto que tengo muchos lugares de referencia: mi pueblo natal, Petrer, Vilanova, Sabadell, Barcelona… Estoy en Continuo movimiento”…-.
 I per acabar, anem a desxifrar el titol del article, les tres P d’un escriptor: Preterí, Poeta i Pintor.    

otras noticias

siguenos en

4,204FansMe gusta
816SeguidoresSeguir
960SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO

🍪