1.9 C
Petrel
lunes, 17, enero, 2022

Arenals de Petrer

Arenals de Petrer

LA RELLA DAMUNT ELS RECORDS
Dir arenal de Petrer —o d’Elda, com els agrada dir als nostres “envejosets” veïns i veïnes— és referir-se a un ric patrimoni natural del poble. És tracta d’un paratge natural municipal —eixa és la figura jurídica proteccionista actual— a prop del nucli urbà, a la partida de l’Almorxó. És una formació dunar amb una alta singularitat geològica i biològica: un microecosistema únic en la península Ibèrica. Petrer, però, fins a finals dels anys 60 no tenia un arenal, no, en tenia dos: el de l’Almorxó i el de Pruna.

El segon, quatre quilòmetres al nord del poble, al costat dels Aiguarrius, va desparéixer en pocs anys en ser buidat depredadorament per una empresa d’àrids, amb el permís, lògicament, de les incompetents i analfabetes autoritats franquistes d’aleshores. Per cert, experts en obra em digueren que l’arena era de molt baixa qualitat per a la construcció. Al mateix temps que es produïa eixe espoli natural, un grup de jóvens amants de la naturalesa, llavors no existien els “moderns” ecologistes, demanaren a l’ajuntament que protegiren el de l’Almorxó. I els “concejales del Caudillo” miraculosament els van fer cas.

Finalitzant els anys 70, la Universitat d’Alacant realitzà un seguit d’estudis que serviren per a demostrar científicament l’alt valor ecològic del paratge. Les mesures proteccionistes, sobre les quals va haver un gran consens sociopolític, acabaren amb la pràctica de pujar la duna —la lloma— i baixar-la regolant o corrent, tradicional el Diumenge de Pasqua i estesa en les últimes dècades a tots els períodes de l’any, per l’activitat excursionista. Això era —és— a mitjà i llarg termini una agressió tan irreversible com la d’aquella empresa d’àrids del “Desarrollismo franquista” que va buidar el de Pruna.

Últimament, em fa l’efecte, perquè el visite amb freqüència, que “ses deocràtiques autoritats (in)competents municipals o/i autonòmiques” han baixat la guàrdia protectora i La duna de l’Almorxó presenta significatives ferides per la brutal agressió humana. Es veu que l’arenal ja no està de moda. I clar, quan els qui governen són uns esnobs irresponsables passa el passa. Ho dic sense acritud.

otras noticias

siguenos en

4,793FansMe gusta
878SeguidoresSeguir
965SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO

🍪