20.7 C
Petrel
viernes, 17, mayo, 2024
spot_img

Exposició Moros Vells: “Desfilant a través de la història”

M.ª Carmen Rico Navarro

                                                                       Cronista Oficial de la villa de Petrer

El día 29 d’abril vaig participar en la inauguració de l’exposició “Desfilant a través de la història” que ha organitzat la comparsa Moros Vells per a conmemorar el seu bicentenari i m’agradaria convidar-vos encaridamenta visitar-la.

Esta exposició s’ha realitzat dintre del bicentenari és important i entranyableper a tots els Moros Vells en particular i per a la festa i per al poble de Petrer en general. Està plena de sentiments per tot el que representen cada un dels objectes que s’exposen, des del més xicotet al més gran.

Documents importantíssims com el de la Germandat de Sant Bonifaci Màrtir, que es va constituir el 20 de maig de 1821 i es va encarregar d’organitzar les festes de Moros i Cristians. També la relació de tots els presidents, presidentes i càrrecs festers que l’han representat al llarg de la història.

Podreu vore banderes, fanals, trages, el que va ser el primer canó de la comparsa, fotos; també podreu visitar espais com l’ermita de sant Bonifaci en un acte d’alarde, la casa del Moros Vells el dia de la coca i un muntó de peces que vos sorprendan per la seua originalitat i pel que representen: són la història viva de la seua tradició festera.

Si, festa i tradició, families com els Maestre, Planelles, Román, Amat, Fermanillos, Pajusos, Rolleros, Pintorets, Sevilets, Arpes, Cavalls i moltes, moltes altres. Estan representats tots els Moros Vells, els d’abans i els d’ara, tots els festers i festeres que porten a gala el sentiment de comparsa i saben molt be el que és la festa.

Comparsa Moros Vells, la primera de la nostra festa, la més antiga; la que ens va regalar la figura de la primera abanderada, Ramona García; l’única comparsa consolidada de la festa dintre del bàndol moro fins a 1949; una de les més grans i una comparsa amb fortes arrels de tradició i d’essència festera.

Actes com la benedicció de la nova bandera, la presentació de la pàgina web, l’estrena de l’emotiu pasdoble “20 de mayo” del mestre José Ángel Carmona, que ja hem fet de tots nosaltres i que van declamar Aranzazu i Yari; el multitudinari dinar de germanor en els jardins Alcalde Vicente Maestrei, ara, esta exposició. El que han organitzat per a commemorar dos-cents anys fent festa vain crescendo i encara ens queden molts actes importants per a viure i celebrar.

Gràcies, Moros Vells, per ser com sou i per saber transmetre-mos eixa essència que ens fa estar, recordar, evocar, reconéixer, contemplar, participar, disfrutar, organitzar, desfilar, agermanar, assaborir, viure, sentir… perquè tot això no és altra cosa que essència de Moro Vell.

Hi ha que donar les gràcies a cadascun dels que han sabut conservar tots eixos tresors a les seues cases, haver-los mantingut al llarg del temps, cedir-los i així poder compartir-los amb tots nosaltres.

Una exposició coordinada per José Catalán i Reme Amat que han contat amb un equip compost per Arancha, Dori, Rosa, Ana, Rubén, Edgar, Jose, Fernando i Jesús. La seua entrega i predisposició ha fet gran esta mostra.

Gràcies, per esta magnífica representació de tot el que significa Ser Moro Vell.

Amunt Moros Vells i continueu desfilant a través de la història.

otras noticias

siguenos en

6,500FansMe gusta
1,775SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO