15.4 C
Petrel
viernes, 17, mayo, 2024
spot_img

Joan Fuster

Por: Jordi Giménez

Joan Fuster va ser, sens dubte, un dels més grans assagistes valencians del segle XX, i de bon tros, el de més transcendència i renom en valencià. La força de la seua personalitat intel·lectual i l’amplitud de la seua obra —la qual manifesta, al mateix temps, tant una profunda visió humanista i un innegable voluntarisme polític com un criticisme escèptic i un humor corrosiu— han superat l’àmbit literari i s’han projectat sobre la vida cultural i civil dels territoris on es parla valencià, és a dir, tant la Comunitat Valenciana com Balears, Catalunya.

Va destacar sobretot, en l’assaig, amb obres emblemàtiques com Nosaltres els valencians, Qüestió de noms El País Valenciano, llibres bàsics per al coneixement de la història, la cultura i els problemes d’identitat nacional dels valencians i valencianes. Sempre dins d’aquesta temàtica, publicà Raimon, Combustible per a fallesL’albufera de ValènciaLa decadència al País Valencià, El blau de la senyeraDestinat sobretot a valenciansAra o mai i País Valencià, per què (1982), a més de nombrosos estudis i articles erudits, històrics, biogràfics i de viatges.

Seguint en el camp de l’assaig, publicà Les originalitats, Figures de temps, premi Yxart, Indagacions possibles, Judicis finals, Diccionari per a ociosos, Causar-se d’esperar, L’home, mesura de totes les coses, Consells, proverbis i insolènciesExamen de consciènciaBabels i babilòniesExploració de l’ombra, Un país sense política, Notes d’un desficiós, PamfletsSagitari.

També col·laborà assíduament a la premsa amb articles i la seua obra, a banda, tractà l’erudició, la història i la crítica literàries, que alternà amb antologies de prosa —Pàgines escollides de sant Vicent Ferrer i Recull de contes valencians— i de poesia —Antologia de la poesia valenciana I Ausiàs March: Antologia poètica.

Fou membre agregat de l’Institut d’Estudis Catalans i promotor i president d’Acció Cultural del País Valencià. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, l’any 1983 rebé la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i el 1992  Generalitat Valenciana li va concedir la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural.   

Per tot això, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua homenatja l’intel·lectual suecà celebrant en 2022 com l’Any Joan Fuster, aprofitant que enguany se celebren els 50 anys de la publicació de Nosaltres els valencians, la seua obra emblemàtica.

Des de l’Ajuntament de Petrer també li rendim homenatge publicant cada 15 dies en este panell i en el setmanal El Carrer extractes de Diccionari per a ociosos, recopilació de diversos articles publicats per l’escriptor suecà, considerada una de les obres més importants de l’autor, traduïda a diverses llengües: castellà, francés, anglés i italià. El Diccionari mescla entrades curtes, pròximes a l’aforisme, amb altres que són relativament extensos assaigs d’algunes pàgines.

Artículo anterior
Artículo siguiente

otras noticias

siguenos en

6,499FansMe gusta
1,774SeguidoresSeguir
1,047SeguidoresSeguir
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img
- Anuncio-spot_img

LO MÁS LEIDO